Strimo orehe 4

uganke

 

 

 

 

 

 

A.  V trgovini z malimi živalmi prodajajo velike ptice in male ptice. Gospa kupi pet velikih ptic in tri majhne ptice. Če bi kupila tri velike ptice in pet majhnih ptic, bi plačala 20 € manj. Koliko stane posamezna ptica?

B.  S 56 piškoti moramo nahraniti 10 ljubljencev. Vsak ljubljenec je pes ali mačka. Vsak pes dobi 6 piškotov, vsaka mačka pa 5. Koliko je psov in koliko mačk?

C.  V nekem stanovanju je vsak prebivalec ali republikanec ali demokrat. Nekega dne je en demokrat prestopil k republikancem. Ko se je to zgodilo, je bilo enako število demokratov in republikancev. Nekaj tednov pozneje se je novopečeni republikanec spet vrnil k demokratom, torej so se zadeve normalizirale. Pozneje je neki republikanec postal demokrat, potem je bilo demokratov dvakrat več kot republikancev. Koliko stanovalcev je bilo?

 

Iz knjige:    Raymond Smullyan  “Dekle ali tiger?”

Rešitve

A.  Ker je velika ptica vredna za dve majhni, je pet velikih ptic vrednih toliko kot deset majhnih. Na drugi strani pa so tri velike ptice plus pet majhnih vredne toliko kot enajst majhnih ptic. Torej je razlika med nakupom petih velikih in treh majhnih ptic ter nakupom treh velikih in pet majhnih ptic enaka razliki med nakupom trinajstih majhnih ptic in enajstih majhnih ptiv. Vemo, da ta razlika znaša 20 €. Torej sta dve majhni ptici vredni 20 €, to pomeni, da je ena majhna ptica vredna 10 €.

B.  Najprej moramo nahraniti s petimi piškoti vsakega od desetih ljubljencev. Ostane nam šest piškotov. Mačke so tako dobile svojo porcijo. Torej moramo šest preostalih piškotov dati psom. ker mora vsak pes dobiti še en piškot, mora biti šest psov in štiri mačke.

C.   V stanovanju je bilo dvanajst oseb. Na začetku je bilo sedem demokratov in pet republikancev.