Vabilo v Galerijo Hodnik

V torek, 8. junija 2021, smo odprli fotografsko razstavo udeleženk poletne fotografske šole 2019

Nazaj k osnovam: svetloba, kompozicija, zgodba.

 

Razstavljajo:

Alma Vičar, Antonija Jelenc, Borjana Koželj, Marjetka Žagar, Marta Simonič, Marija Možina, Nevenka Mandić Orehek in Zlata Ramovš.

 

Razstava bo na ogled do konca septembra 2021

 

*****

ČRNO-BELE IMPRESIJE

Društvo U3 je v preteklih letih organiziralo že kar nekaj fotografskih tečajev in veliko fotografov se je že predstavilo v naši Galeriji Hodnik.

Tokratna razstava pa je malo drugačna, saj je plod prav posebne fotografske šole, izvedene jeseni 2019. Takrat se je porodila ideja, da se povrnemo k osnovam fotografije, k črno-beli sliki, filmu in analognem fotoaparatu.

Na pomoč nam je priskočil Sašo Kočevar, ki je že bil mentor našim fotografom v preteklih letih in skupaj smo oblikovali projekt, katerega rezultate predstavljamo danes.

Nekaj pogumnih, predvsem pa zvedavih »študentk«, se je vrnilo prav do osnov dobre fotografije, ko se nismo več osredotočale na tehnične dejavnike fotografiranja kot so zaslonka, ISO, hitrost zalopa. Vso pozornost smo tako namenile trem osnovnim elementom dobre fotografije: kompoziciji, svetlobi in zgodbi. Tej odločitvi je botrovala tudi izbira opreme. Vse fotografije so nastale z enakim analognim fotoaparatom za enkratno uporabo s fiksnimi nastavitvami in črno-belim filmom s 27 posnetki, kjer nam kaj drugega kot to, da se ukvarjamo z osnovami ni ostalo.

Motive smo poiskale kar v domačem okolju Škofje Loke. Da bi bila naloga malo lažja, smo teme zožile na pet tematskih sklopov, ki so vključevali vodo (Soro), arhitekturne detajle ter nove ali stare hiše, spomenike, grafite in portrete. Za vsakega od petih sklopov smo imele Marta, Tončka, Zlata, Marjetka, Borjana, Marija, Nevenka in Alma na razpolago 5 posnetkov, dva pa sta bila na razpolago za samopredstavitev in temo po izbiri.

Vseh osem se nas je za 14 dni podalo na »lov« po našem mestu. Omejeno število posnetkov in nezmožnost popravljanja fotografij je bil prav poseben izziv. Pri vsakodnevni uporabi fotoaparatov, predvsem na telefonih, smo skoraj že pozabile, kako je to, če fotografije ne vidiš takoj in ko s prvo nisi zadovoljna, pač narediš še več poizkusov. Ta omejitev nas je usmerila k tehtnemu premisleku o motivu, kompoziciji in sporočilu, ki ga želimo zaobjeti s fotografijo. Še posebej pa smo morale biti pozorne na svetlobo in kontraste, brez katerih ni dobre črno-bele fotografije.

Zanimive rezultate našega sprehoda k osnovam fotografije vam predstavljamo v tej razstavi, kako nam je uspelo, pa boste povedali obiskovalci.

 


					
					

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja